Archive for the ‘Personligt’ Category

Pandemi

fredag, januari 21st, 2022

Aldrig tar det slut, allt är förändrat eller är det det?

Hur mycket har det påverkat? Mina vuxna barn arbetar mycket hemifrån – reslusten har gått ner – köplusten kanske också. Men hur har det på verkat mig personligen? Jag har hittills vad jag vet inte blivit smittad och det påverkar naturligtvis min upplevelse av de senaste två åren.

När det hela började jobbade jag fortfarande som lärare och som lärare var det inte mycket att göra, korridorerna var och är trånga, elever och vuxna som trängdes i lokalerna. Inte mycket att göra bara hoppas på det bästa. Vi fick lära oss att ha möten på Teams i stället för personliga möten och lärde oss att det på många sätt var ett effektivare sätt att träffas. Vaccin och sedan lägligt pensionering. Inte speciellt mycket pandemipåverkan på mig personligen.

Om vi privat skulle träffas på födelsedagar fick det bli utomhus men det var ofta vi hade sådana träffar utomhus redan innan pandemin. Var egentligen inte så stor skillnad.

Körverksamheten har fått sig en rejäl törn, där måste jag säga att det känns lite trist men det är värdsliga problem och gå att klara sig utan.

Resandet har varit sparsamt redan före, shoppandet likaså. Pandemin kom samtidigt som näthandlandet hade börjat ta över från det fysiska shoppandet och ökade kanske något av smittoskäl men nog mera av bekvämlighetsskäl.

Hur har det egentligen på verkat? Mer pengar kvar varje månad på grund av lite mindre aktivitet. Samling klockan 14.00 på torsdagarna för att lyssna på Folkhälsomyndigheten istället för att samlas runt lägerelden.

Jag förstår att för många i vårt samhälle har det haft stor, i vissa fall förödande påverkan, men för undertecknad har det på det stora hela än så länge inte märkts så mycket. Fortsätter det så här så går det nog att vänja sig. Får väl för säkerhets skull hålla tummarna, det kan ju gå åt pipan med smitta och sjukdom men livet har inte påverkats i någon större utsträckning hittills.

Det var bättre förr

tisdag, november 24th, 2020

När man går omkring på jobbet och småmuttrar för sig själv över tingens ordning.

– Jag kommer ihåg att man gjorde så förr…

– Vi kan väl göra som vi alltid har gjort…

– Hur har det blivit så här? Nåt måste vara fel…

– Nä, det där kommer aldrig att fungera…

– Så har jag aldrig gjort…

När man börjar låta så, är det inte dags att dra sig tillbaka under en filt, famla efter fjärrkontrollen och slå på Rapport. Bättre att gnälla över Trump, Corona eller vad som helst, som är  långt borta.

 

Skidsäsongen flyttat utomhus

söndag, januari 25th, 2015

Solen!

Tack vare solen och viss påtryckning har nu skidsäsongen flyttat från TV soffan ut till spåren på golfbanan.

Tack!

Kök ljuva kök

tisdag, december 30th, 2014

IMGP1270

Så här kan det se ut.

För att helt plötsligt förvandlas!

IMGP1281

Edith

fredag, maj 30th, 2014

DSC_0295

Jo, undertecknad har blivit farfar för andra gången. Känslan är överväldigande och ruskar om rejält. Tänk att en så liten dam kan göra sånt intryck.

Utsikt från en soptipp

söndag, maj 4th, 2014

I gott sällskap på ”KonsKvarntorpt på hög”

Nils

onsdag, juli 31st, 2013

Så var det att bli farfar, en ny erfarenhet. Trodde inte att jag skulle bli så väldigt berörd. Här sitter jag 100 mil bort och har bara en liten bild att titta på men jag smälter som smör i solsken och kan inte sluta titta.

Måste vara det vackraste barnet i världen just nu.

Första bilden

Märkligt land

måndag, juli 1st, 2013

Att då och då byta vistelseort kan vara en nyttig inblick i ett annat samhälle men kanske framförallt ge perspektiv. Undertecknad har under några dagar tittat sig omkring i världen, ja inte hela världen bara en begränsad del. En anspråkslös resa till Korsika och Sardinien har gett en liten inblick i en annorlunda värld.

gata_ajaccio

Här har jag sett sådant som vi i den civiliserade världen sedan länge ansett gammalmodigt och opraktiskt.

Låt mig ge några exempel: Poliser vandrande på gator och torg och en levande människa bakom biljettluckan.

Jag såg människor som inte verkar ha någon TV utan sitter ute och äter och samtalar på kvällen, de samtalade till och med med sina barn trots att det serverades alkohol till maten.

Busschaufförer som säljer biljetter och tar emot pengar som betalning. Jag kan alltså stiga på en buss och betala min resa utan att framåtböjd över mobiltelefonens glänsande bildskärmen installera en app under tiden som bussen försmädligt passerar utan att jag hinner se, och än mindre stoppa den.

Till och med toaletterna gick att använda utan att begagna mobiltelefonen som betalningsförmedlare.

När skall civilisationen även nå dessa människor i civilisationens periferi?

SOMMARLOV

onsdag, juni 19th, 2013

Böcker, pennor, sudd och en massa annat för nästa läsår är beställt. De sista svenskaböckerna rättade. Den sista promenaden över skolgården med riktning till solstolen hemma, för i sommaren är avklarad.

En evighet av ledighet står och väntar.

Såg på Tv24 att Björklund fortfarande jobbar, en debatt om skolan pågick för fullt. Baylan var i farten han också. Ta lite ledigt ni också, tror att både ni och skolan skulle må bra av det.

Bruksvallarna

tisdag, april 2nd, 2013

Kaffepaus på väg från Bruksvallarna till Össjöstugan, fjärran från utvecklingsplaner, tapetsering och körrepetitioner.

Spegeln

onsdag, januari 2nd, 2013

När jag tittade mig i spegeln häromdagen tyckte jag att jag skymtade fler personer bakom min rygg. Var inte Ruth och Nisse där? Om man tittar efter riktigt noga kunde man se fler gestalter skymta?

Tyckte mig se både Einar, Beda och Magda. Ja, Knut och Oskar syntes också ganska tydligt. Långt, långt därbak i folkmyllret av släkt såg jag till och med Nils Petter Persson Enqvist född 1802. Ja, jag kunde inte riktigt se hur han såg ut, han vände sig bakåt och titta bakom ryggen.

Kanske skymtade han i sin tur Nils Hanson som begravdes 30:e September 1711, 44 år gammal i Gammelstadens kyrka.

Han lämnade hustrun Margareta ensam med barnen på gården i Björsbyn. Hon överlevde Nils med 35 år. Undrar hur hennes liv var? Hennes förstfödde Hans Nilsson dog 5 år gammal. Det gick bättre för hennes andre son, Nils Nilsson. Han blev vuxen och fick egna barn.

Tack för det Margareta. Utan dig hade inte jag funnits till.

Julefrid

söndag, december 16th, 2012

Snön ligger vit på taken.
Inte bara tomten är vaken.
Allt vore frid och fröjd,
även jag skulle varit nöjd.
Om inte,
en pigg ungdom,
skrapar snön från, asfalten.
Sex på morgonen.

Ledig

fredag, november 16th, 2012

Jo!
Idag är en ledig dag.
Farligt att upprepa,
kan bli en vana.

Ett ljus

fredag, november 2nd, 2012

Ett ljus för
lilla mamma.

Grönbo

måndag, april 30th, 2012

Våren anfaller och med den valborgsmässoafton.
Vackraste brasan i den vackraste omgivningen finns i Grönbo.
Dessutom blir det sång, förhoppningsvis ganska vacker den också.
Med andra ord, kom till Grönbo i kväll.

Wordfeud

fredag, mars 23rd, 2012

Kära fåtaliga läsare.

Undertecknad har gripits av ett allvarlig men förhoppningsvis övergående beroende av Wordfeud. Ordbajsande här har för en begränsad tid övergått till nötknäckande på telefonen.

Återkommer när det värsta har gått över.

Norrut

måndag, oktober 31st, 2011

På väg, om du undrar vad du ser genom tågfönstret är det Arboga.

Tiden är fel, den är inte som den ska idag. Omställningen av klockan till vintertid trasslar alltid till det. Det finns alltid någon att fråga åt vilket håll man ska ställa om klockan så det är inget problem, förresten så ställer dom flesta apparater om sig själva.

Problemet är den inbyggda klockan. Den villl inte riktigt förstå att ljuset också ändras när man ställer om klockan, det tar en vecka innan allt stämmer igen.

Norrut

tisdag, oktober 25th, 2011

Biljett bokad!

Den helige syndaren

måndag, oktober 10th, 2011

Nu är det gjort. Den helige syndaren av Thomas Mann är omläst. Den var lika fängslande nu som för 40 år sedan. Vad säger du om det här sättet att välkomna en riddare som till skillnad från de flesta riddare vill betala för maten?

”I däremot gälden med egna medel husrum och subsidiens. Er spis skall bli riklig och ändock så förnuftig att icke er smärthet tar skada eller era dygder förslappas. Avgjort?”

Så skall en gäst mottagas.

Den helige syndaren

lördag, oktober 8th, 2011

Har just hittat Thomas Manns ”Den helige syndaren” i bokhylla. Jag kommer ihåg att jag blev fascinerad av den när jag var i femtonårsåldern. Nu har det skrivits i massmedia om en nyöversättning av ”Bergtagen” då kom jag ihåg Thomas Mann.

”Den helige syndaren” ska få en genomläsning. Det ska bli spännande att se om en 55-åring uppskattar samma bok som en 15-åring gjorde för en himla massa år sedan.

Gäss

måndag, oktober 3rd, 2011

Kanadagässen börjar formera sig. Man kan se dem från balkongen ibland, stora v-formationer. Ibland på väg norrut, på väg åt fel håll.

Vänd om det börjar bli kallt vill man säga men dom vet nog var dom gör. Kanske samlar ihop styrkorna och laddar för flytten.

Det börjar kännas riktigt höstigt.

Höst

tisdag, september 20th, 2011

Regn.
Båten torrsatt.
Kammarkören igång.
Golfbanan höstblöt och avstängd.
Linde nyckelharpsklubb repeterar så det står som spön i backen.
Höst.

Gubbar och stugor

lördag, augusti 6th, 2011

Det är tydligen nåt speciellt med oss gubbar, sommaren och stugor. Nåt projekt måste startas varje sommar. Ibland blir de slutförda också. Se här, en ny dörr. Vacker, eller hur?

En annan tid, ett annat liv

torsdag, juli 21st, 2011


Här bodde min farmor och farfar, Beda och Einar. Dom föddes 1902 och 1901. Beda gick bort 1977 och Einar 1982. Huset är sålt men jag tänker ofta på dem när jag ser det.

Huset ser nästan ut som när dom bodde där, lagården ser också likadan ut. Villorna som nu omringar gårdsplanen var inte påtänkta, där gick korna och betade, jag tror att det var sex eller sju kor. De gick att leva på sju kor och några höns. Skogen kanske gav lite också.

Förflyttningar skedde med cykel, spark eller traktor, en David Brown från 1955. Utflykterna blev inte så långa. Korna skulle ju mjölkas varje morgon och kväll så semesterresor var ändå inte aktuella.

Vilket annorlunda samhälle de levde i som barn och unga. Vilken resa de fick göra, vilka nya uppfinningar och framsteg de fick uppleva,

Luleå

lördag, juli 16th, 2011

på väg.

Vandra

torsdag, juli 14th, 2011

Vandra är ett utmärkt sätt att transportera sig på. I alla fall om man kommer fram till en skön säng när man nått målet, i detta fall Nora Stadshotell med en skön säng, ett glas rosé och en god middag.

Visserligen återstår promenaden hem till Linde men just nu vill vi inte tänka på den.

Norrköping

onsdag, juni 29th, 2011

Ett ställe att fira midsommar på om man vill ha lugn och ro. Nästan helt folktomt på gatorna, bilarna verkar vara någon annanstans, en spårvagn som skramlar förbi utanför fönstret då och då.

God mat, trevliga infödingar, vackert att promenera runt i parker och gamla fabriksmiljöer.

Om du är trött på att hoppa runt som en groda och sjunga nubbevisor. Åk till Norrköping nästa midsommar.

Recept från Luleå

söndag, juni 19th, 2011

Pappa Nisse och jag har ätit lunch. Idag blev det schmola, jag vet inte om det stavas så men det skall i alla fall uttalas så. Om man vill vara märkvärdig kan man till och med säga schmola neddi, så sa vi när jag var liten. Ett annat mer vanligt men inte så välklingande namn är bryta. Denna maträtten inte förväxlas med blöta som är en helt annan sak. Blöta består av tunnbröd kokt i mjölk om jag inte har helt fel och skall som sagt inte förväxlas med schmola som tillagas med kall mjölk, är en läckerhet och en fröjd för gommen.

Nå, till saken. Hur gör man?

Tunnbröd smulas ner i en djuptallrik, bäst blir det med tunnbröd från Klöverträsk det är sprött och passar utmärkt. Det är till och med så sprött att det nästan är omöjligt att bre smör på det, smöret måste i så fall vara på gränsen till smält annars går tunnbrödet sönder i små, små bitar. Alltså använd tunnbröd från Klöverträsk till schmola och inte till något annat.

Ta en stor bit tunnbröd dela det i små bitar lägg det i tallriken. Storleken på bitarna av tunnbrödet kan varieras efter smak och tycke. Små bitar ger en mjukare och mjällare konsistens då brödet fuktas snabbare av mjölken. Större bitar ger istället en krispigare känsla och föredras av många. Prova dig fram. Lägg sedan i en klick lingonsylt och häll över mjölk så att det knappt täcker tunnbrödet.

Skär upp ett par tumstjocka skivor av falukorv, en ingrediens som för övrigt alltid bör finnas till hands i det välutrustade kylskåpet.

Fatta en sked i ena handen, en falukorvsskiva i den andra. Tag en tugga från falukorven och sedan en sked från tallriken. Fortsätt sedan så till det är tomt på tallriken.

Du har nu fått den fulländade måltiden. Kolhydrater och fibrer från tunnbrödet, kalk och vitaminer från mjölken, järn och proteiner från korven och kroppens behov av vegetabilier från lingonsylten.

Värmland

lördag, maj 21st, 2011

Tidig morgon. Allt packat för Värmland, noter, gitarr, snabbkaffe och vattenvärmare. Behövs det något mer för en sångresa?

Fernissa och Barcelona

lördag, april 23rd, 2011

Ett varv fernissa på idag, återstår bara lite bättring där det behövs flera lager. Putta i lite ettan i bottensprickor och bottenfärg. Sen är det dags att ta sig an inredning, elsystem och styrning.

Men först – Barcelona.