Archive for the ‘Skolvardag’ Category

Pandemi

fredag, januari 21st, 2022

Aldrig tar det slut, allt är förändrat eller är det det?

Hur mycket har det påverkat? Mina vuxna barn arbetar mycket hemifrån – reslusten har gått ner – köplusten kanske också. Men hur har det på verkat mig personligen? Jag har hittills vad jag vet inte blivit smittad och det påverkar naturligtvis min upplevelse av de senaste två åren.

När det hela började jobbade jag fortfarande som lärare och som lärare var det inte mycket att göra, korridorerna var och är trånga, elever och vuxna som trängdes i lokalerna. Inte mycket att göra bara hoppas på det bästa. Vi fick lära oss att ha möten på Teams i stället för personliga möten och lärde oss att det på många sätt var ett effektivare sätt att träffas. Vaccin och sedan lägligt pensionering. Inte speciellt mycket pandemipåverkan på mig personligen.

Om vi privat skulle träffas på födelsedagar fick det bli utomhus men det var ofta vi hade sådana träffar utomhus redan innan pandemin. Var egentligen inte så stor skillnad.

Körverksamheten har fått sig en rejäl törn, där måste jag säga att det känns lite trist men det är värdsliga problem och gå att klara sig utan.

Resandet har varit sparsamt redan före, shoppandet likaså. Pandemin kom samtidigt som näthandlandet hade börjat ta över från det fysiska shoppandet och ökade kanske något av smittoskäl men nog mera av bekvämlighetsskäl.

Hur har det egentligen på verkat? Mer pengar kvar varje månad på grund av lite mindre aktivitet. Samling klockan 14.00 på torsdagarna för att lyssna på Folkhälsomyndigheten istället för att samlas runt lägerelden.

Jag förstår att för många i vårt samhälle har det haft stor, i vissa fall förödande påverkan, men för undertecknad har det på det stora hela än så länge inte märkts så mycket. Fortsätter det så här så går det nog att vänja sig. Får väl för säkerhets skull hålla tummarna, det kan ju gå åt pipan med smitta och sjukdom men livet har inte påverkats i någon större utsträckning hittills.

Skidåkning

tisdag, januari 20th, 2015

Vill bara rapportera att under årskurs fyras skidåkning idag på eftermiddagen, en av elevernas stavar ansågs vara ”Fett coola” av kamraterna.

SOMMARLOV

onsdag, juni 19th, 2013

Böcker, pennor, sudd och en massa annat för nästa läsår är beställt. De sista svenskaböckerna rättade. Den sista promenaden över skolgården med riktning till solstolen hemma, för i sommaren är avklarad.

En evighet av ledighet står och väntar.

Såg på Tv24 att Björklund fortfarande jobbar, en debatt om skolan pågick för fullt. Baylan var i farten han också. Ta lite ledigt ni också, tror att både ni och skolan skulle må bra av det.

Nationella prov

söndag, februari 19th, 2012

Lov?

Rättat 27 nationella svenskaprov idag.

81 stycken kvar, vi är två på svenskan så jag behöver inte göra alla själv. Sen är svenskan klar.

Återstår matte och engelska. Påsklovet räddat, ingen risk för sysslolöshet.

Skolresultat

fredag, februari 10th, 2012

Många är de som tillbakalutade i TV soffan ondgör sig över resultaten i svensk skola, jämför med trimmade barn från Korea eller Japan.

Du kanske ska resa dig ur soffan och prova på vilka krav som ställs.

Jag har just gjort Nationella proven i svenska med min 6:e klass. Undrar hur du som klagar mest på våra elever och vår svenska skola hade klarat dig? Proven i svenska består av fem moment. Läsning av både berättelser och faktatexter, författande av berättelser och insändare och ett muntligt prov där du skall hålla ett kort anförande och kunna delta i ett samtal där du håller dig till ämnet och tillför samtalet något.

Alla moment skall vara godkända och jag lovar dig, det är inte självklart att alla vuxna i vårt land av självgoda soffpotatisar hade klarat alla moment.

Måste skriva

torsdag, februari 9th, 2012

Nu är det dags, det har inte blivit nåt på ett tag. Om det har blivit nåt så blir det bara kortare och kortare.

Hitta på något fyndigt, kort och intelligent.

Nää, det blev inget. Kanske i morgon, vi hörs.

Vänta ett tag, fick ju en riktigt trevlig upplevelse i skolan. 6:orna har äntligen fått fadderbarn i år. Idag ville några vara i kuddrummet, kan väl vara trevligt. Det blev fler och fler, mer och mer livat och ljudligt. Man kan bli lite orolig när sexor och förskolebarn springer omkring och leker lekar. Lämnade gänget en stund och på vägen tillbaka var jag beredd på att försöka lugna tillställningen.

Vad ser jag när jag titta in? Spontant sagoberättande. Hela gänget i en andaktsfullt lyssnande hög. Stora och små turas om att berätta i stunden påhittade sagor. Efter varje saga artig och uppskattande applåd.

Samtalsunderlag

torsdag, oktober 20th, 2011

Snart är samtalsunderlagen ifyllda, tror det är 40 stycken kvar. Sen börjar utvecklingssamtalen, klart till jullovet ungefär.

Härligt, efter jullovet blir det några veckor när man kan gå in för planering av lektioner och annat skoj innan det börjar igen, samtalsunderlag, utvecklingssamtal och nu blir det nationella prov dessutom.

Räcker väl lagom till sista veckan innan sommarlovet.

Samhällskunskap

torsdag, september 29th, 2011

Idag fick eleverna en uppgift som jag trodde skulle utmana och kanske leda till ramaskri.

Inläsning av text i lärobok, uppgifter som krävde eftertanke och svar som var motiverade. Inte nog med det sen fortsatte uppgiften, fortsatte och fortsatte. Efter 50 minuter var hade många elever halva uppgiften kvar. Det var meningen från min sida att den skulle vara stor och räcka länge men lite orolig är man att inspirationen ska ta slut.

Ämnesområdet kanske inte var det som alla elever skriker i förtjusning över heller, demokrati.

Vad blev resultatet? Jag har fått in massor med välgjorda arbeten där elever har argumenterat och motiverat sina
åsikter. Flera elever säger att: ”Samhällskunskap är kul, kan vi inte ha mer.” ”Uppgiften var kul, bra att få tänka.”

Trallande promenerar jag hem från skolan, ibland är det kul att vara lärare.

Entreprenörskap

tisdag, mars 15th, 2011

Entreprenörskap är ordet för dagen i skolan.

Ett bevis att det har inverkan på det uppväxande släktet sågs på min trapp i eftermiddag.

Två unga damer knackade på och försökte sälja Lyckoslanten. För den som inte vet det kan jag berätta att Lyckoslanten är samma gratistidning som sparbankerna delat ut i årtionden och fortfarande delar ut.

Att gå runt, knacka dörr och försöka sälja en gratistidning som man fått i skolan är väl ett lysande exempel på entreprenörskap.

Vara inne en vacker vinterdag?

söndag, februari 20th, 2011

Jo, så är det. En ljuvligt vacker vinterdag har varit fylld med arbete.

Alla elever ska ha omdömen i alla ämnen. Räkna själv. 26 elever och matte, biologi, svenska, bild, engelska, hemkunskap och 22 elever i 6:an som skall ha omdömen i engelska.

Jag tror jag hade drygt 160 stycken att skriva i morse. Nu efter diverse avbrott för skidor på TV har jag kvar 127 stycken att skriva. Hinner kanske 10 stycken till i kväll.

Måste hinna packa också. I morgon bär det av norrut, tredje gången i år. Börjar bli stamkund på flyget.

Lov!!!

fredag, oktober 29th, 2010

Helt slut, lovet behövs.

Matematik

torsdag, oktober 21st, 2010

Det har talats i press och TV om matematiken i skolan.

Dåliga resultat, eleverna få sitta med näsan i böckerna och lösa uppgifter. Problemlösningen blir försummad. Lärarna vet inte vad som står i kursplaner utan jobbar bara med de moment som finns med i läroböckerna.  Listan på brister kan göras lång.

Vilka lösningar diskuteras? Mer utbildning till lärare, andra undervisnings metoder. Lärarna har brist på kunnande och behöver utbildas.

Själv tror jag det är struntprat. Skolorna är fulla av lärare som vet precis hur de skulle vilja undervisa. Kunskaperna hos lärarkåren finns. Men finns tiden? Tiden att planera intresseväckande lektioner. I brist på tid blir man tvungen att ta den lättaste lösningen, slår upp läroboken, går igenom nästa moment och låter eleverna arbeta, hjälper under tiden så mycket man hinner.

Viljan och kunskaperna finns men förutsättningarna saknas.

IUP

onsdag, oktober 13th, 2010

Kvällsysselsättningen består i rättning av engelskaprov och skrivande av IUP, massvis av IUP.

Vet du inte vad IUP är?

Jag lovar du vill inte veta.

Jobba, jobba

fredag, augusti 20th, 2010

Nu är det slut på ledigheten på riktigt.

Första veckan blev en vecka på kontorsstolen med förberedelser, uppackning av böcker och möten. Visst känns det att man jobbar men egentligen är de ingenting.

Andra veckan blev en vecka med elever. Då först känns det som arbete, då först känns det att man har gjort rätt för lönen.

Du skulle prova…

Utsikt från balkongen 2

onsdag, juni 16th, 2010

Det börjar synas att sommaren är här.

Det känns inte på badtemperaturen, får väl lita på badkaret.

Nu är det i alla fall sommarlov, hann inte städa upp ordentligt efter terminen men det finns ett liv efter semestern också, fortsätter då.

Skolavslutning

fredag, juni 11th, 2010

Det är nåt speciellt med ett jobb som följer årstiderna, det gör vårt jobb. Vi arbetar som trädgårdsmästare, bönder eller turistvärdar. Jobbet börjar en viss tid på året och avslutas när säsongen är över, det är något visst med det sättet att dela in arbetsåret.

Jo, jag vet. Vi kommer att fortsätta arbetet där vi slutade i år. Jag kommer att ha samma elever men det känns ändå som att starta på nytt när nästa läsår startar.

Jag kan tänka mig att många andra yrkeskategorier inte känner på samma sätt. När den korta semestern är över fortsätter man bara, det märks inte att man varit borta, allt går bara vidare.

I det hänseendet är vi lyckligt lottade, vi som arbetar som lärare. Det finns kanske andra aspekter på jobbet som inte kanske är så positiva men det kan vi ta en annan gång

Brotorpsskolans upplevelsevandring

tisdag, juni 8th, 2010

En härlig tradition alla elever går en vandring genom skogen. I år träffade vi på alla möjliga personer från Astrid Lindgrens sagovärld och samlade guldpengar som Pippi hade tappat bort.

Ett härligt tillfälle för oss vuxna att gå med en mindre grupp elever och lära känna dom på ett annorlunda sätt.

Allsköns snälla och mindra snälla varelser möte oss i skogen, själv höll jag på att bli ihjälskrämd av en otäck Vildvittra som hoppade fram bakom en sten när vi promenerade i maklig takt genom skogen.

Skolavslutning snart…

söndag, maj 30th, 2010

Två veckor kvar innan eleverna får sommarlov. Det ska bli skönt med lov, ladda och ta nya tag inför nästa termin. Uppladdningen behövs, det har varit ett intensivt läsår. Det känns som en ständig panik, en ständig kamp att få tiden att räcka till till planering och uppföljning av lektioner.

Allt mer tid går åt till administration och olika typer av möten. Jag har ju varit med några år. Jag kommer ihåg den tiden då man hade tid att planera intresseväckande och omväxlande lektioner, titta igenom elevernas arbeten och ge återkoppling.

Det vore intressant att ta tid på en arbetsdag och se hur mycket tid som används till traditionellt lärarjobb. Just nu blir det sällan jag har tid att tänka ut något extra, ofta känner man sig tråkig för att det inte finns tid/ork att hitta på det lilla som skulle göra skoldagen omväxlande.

De flesta arbetsuppgifter som tillkommit är nyttiga och vettiga det är inte det som är felet, felet är att man skulle behöva vara två; en som sköter undervisning, planering och uppföljning och en som sitter i möten och administrerar utskick, kollar posten, betäller material, skriver scheman, sköter fakturahantering, ser till så att Vabbande föräldrar får sina pengar från försäkringskassan, håller kontakten med kurator, psykolog, specialpedagoger, skolsyster, föräldrar, idrottsföreningar…

Vanlig fredag

fredag, maj 21st, 2010

Regn och sol idag.

Folk från Lif varit i klassen och haft handbollsreklam i gymnastiksalen.

Andra från Karolinska institutet mätt och vägt elever.

Några elever vill vara inne på rasten för att det regnar.

Föräldrar som skulle komma på samtal kom aldrig.

Som vanligt ett milt kaos mest hela dagen, lunchrast vart tog du vägen? Jag såg dig aldrig.

Vallendag

tisdag, maj 18th, 2010

Ibland är det härligt att vara lärare. Friidrottstävlingar med kommunens skolor, fint väder, bra arrangemang, trevliga barn och vuxna, skönt att bara sköta lite protokoll och få möjlighet att prata med elever utan den vanliga stressiga och instängda klassrumsmiljön.

Vad viktigt sånt här är. Tur att det finns såna som fortfarande orkar planera, organisera och genomföra sånt.

Lärarjobbet

fredag, maj 7th, 2010

Oftast suckar man, men inte alltid.

Jag har varit krasslig, det hände inte så ofta, jag tror faktiskt det var flera år sedan jag var sjukskriven. Men den här veckan har jag varit förkyld och haft feber och varit hemma från jobbet i fyra dagar.

Skönt tänker man tidvis, det är inte så dumt att gå hemma och skrota även om man inte njuter fullt ut när man är sjuk. Ibland tänker man att eleverna kanske tänker att det är skönt också med lite omväxling.

Men så händer det overkliga, det alldeles förtjusande.

På fredagkvällen står det ett litet gäng flickor med en bukett på trappen och säger:
”Vi vill inte att du ska var sjuk nå mer.”

Behöver jag säga nåt mer…….