Robotisering

Det pågår en intressant diskussion i media. Arbetstillfällen riskerar att försvinna i och med att tekniska framsteg gör oss människor obehövliga. En enligt tyckare katastrof då arbetstillfällen försvinner. Vilket idiotiskt namn – arbetstillfällen.

Jag för min del skulle tycka det vara alldeles utmärkt om ”arbetstillfällen” försvann, då skulle vi kanske kunna arbeta 6 timmar per dag och låta datorer, robotar, avatarer och allt vad det heter sköta resterande arbetsuppgifter.

Var finns resonemanget om att tekniska framsteg skulle gagna människor. Byt namn från ”arbetstillfällen” till ”arbete som måste utföras”. Det skulle låta mycket trevligare. Smaka på den här meningen:

”Tekniska framsteg gör att arbete som måste utföras i framtiden i allt större utsträckning kommer att kunna automatiseras och utföras av datorer, robotar. Vi människor kan arbeta mindre och istället leva ett lugnare liv, förverkliga oss själva. Använda vår tid till nöjen, kultur, idrott. Kanske samtala med ett vinglas framför oss i skenet från ett stearinljus.”

Comments are closed.