Lärarnas löner

Hej!

Vi har fått ett lönelyft på 4,2%. Klackarna i taket?

Kravet var 10 000 kronor på sikt. Jo, det kan man lugnt säga. På lång sikt.

Jag antar att våra fackföreningar vill höja lönen 10 000 jämfört med andra grupper så att vi kommer ikapp de som har jämförbar utbildning. Om vi antar att civilingenjörer och andra med jämförbar utbildning får 2,6% i år så har jag fått 448 kronor mer. Nästa år ska vi få samma som andra grupper och kommer inte att närma oss det året. Då blir alltså den höjningen utslagen på två år.

Enkel matematik säger att med den takten kommer vi att vara ikapp om 44,8 år, det vill säga, om kommunerna nu är villiga att göra en likadan kraftansträngning om tre år som de gjort i år, vilket jag tillåter mig att betvivla.

Men, men man ska inte misströsta. Om allt går väl har jag kommit ikapp andra grupper på min 100 årsdag. Och vem vet? Jag kanske jobbar fortfarande? Med dagens pensionsnivåer är det inte helt otroligt.

Comments are closed.