Recept från Luleå

Pappa Nisse och jag har ätit lunch. Idag blev det schmola, jag vet inte om det stavas så men det skall i alla fall uttalas så. Om man vill vara märkvärdig kan man till och med säga schmola neddi, så sa vi när jag var liten. Ett annat mer vanligt men inte så välklingande namn är bryta. Denna maträtten inte förväxlas med blöta som är en helt annan sak. Blöta består av tunnbröd kokt i mjölk om jag inte har helt fel och skall som sagt inte förväxlas med schmola som tillagas med kall mjölk, är en läckerhet och en fröjd för gommen.

Nå, till saken. Hur gör man?

Tunnbröd smulas ner i en djuptallrik, bäst blir det med tunnbröd från Klöverträsk det är sprött och passar utmärkt. Det är till och med så sprött att det nästan är omöjligt att bre smör på det, smöret måste i så fall vara på gränsen till smält annars går tunnbrödet sönder i små, små bitar. Alltså använd tunnbröd från Klöverträsk till schmola och inte till något annat.

Ta en stor bit tunnbröd dela det i små bitar lägg det i tallriken. Storleken på bitarna av tunnbrödet kan varieras efter smak och tycke. Små bitar ger en mjukare och mjällare konsistens då brödet fuktas snabbare av mjölken. Större bitar ger istället en krispigare känsla och föredras av många. Prova dig fram. Lägg sedan i en klick lingonsylt och häll över mjölk så att det knappt täcker tunnbrödet.

Skär upp ett par tumstjocka skivor av falukorv, en ingrediens som för övrigt alltid bör finnas till hands i det välutrustade kylskåpet.

Fatta en sked i ena handen, en falukorvsskiva i den andra. Tag en tugga från falukorven och sedan en sked från tallriken. Fortsätt sedan så till det är tomt på tallriken.

Du har nu fått den fulländade måltiden. Kolhydrater och fibrer från tunnbrödet, kalk och vitaminer från mjölken, järn och proteiner från korven och kroppens behov av vegetabilier från lingonsylten.

One Response to “Recept från Luleå”

  1. Anna F Says:

    Haha Thomas, vilken fullständigt vedervärdig maträtt. Särskilt det där med körven. / Anna F